Lennokit

Lennokit ovat ilmailun monipuolisin laji joka sopii kaiken ikäisille. Harrastajille se tarjoaa monipuolisesti lentämisen iloa ja mukavaa askartelua. Kerhosta saat tukea harrastuksen aloittamiselle.

Lennokkijaoksen kerhoillat ja tapahtumat

Lennokkiharrastajaksi Joensuun Ilmailukerhoon

Helpoin tie uusien määräysten maailmassa on jäsenyys paikallisessa lennokkikerhossa. Ilmailuliitto yhdessä jäsenkerhojen kanssa pyrkii hoitamaan erilaiset lupa-asiat keskitetysti, jotta harrastajat voivat keskittyä olennaiseen eli harrastamiseen. Monilla kerhoilla on myös valmiit lennokkien lennätyspaikat, joilla harrastaminen on turvallista ja helppoa.

Joensuun Ilmailukerhon lennokkijaoksen toimintaan pääset mukaan ottamalla yhteyttä lennokkijaoksen yhteyshenkilöihin. Lennokkijaos järjestää ajoittain kerhoiltoja ja lennätystapaamisia joista tiedotetaan mm. kerhon internet-sivuilla ja some-kanavissa (FB, IG)

Lisätiedot

Petri Verkkonen
puh. 044 577 0740
[email protected]

Jarkko Pitkänen
puh. 045 609 9386
[email protected]

Uudet EU -tason lennokkimääräykset

Helmikuuun 2021 alusta käytännössä kaikkien harrastajien tulee rekisteröityä Traficomille. Lennokkikerhossa olevalle harrastajalle riitää pelkkä rekisteröityminen, mutta suosittelemme että samalla suorittaa A1-A3 verkkoteoriakokeen. Rekisteröitymisen jälkeen rekisteröityneelle tulee operaattorin rekisteritunnus joka on muotoa FIN123456789012x. Tämä tunnus tulee olla merkittynä lennätettävään ilma-alukseen, myös oma nimi ja puhelinnumero on hyvä olla merkattuna tai mukana.

Lennokkikerhojen lennätyspaikat ovat nykyän UAS ilmatilavyöhykkeitä (sallivia UAS-alueita). Näillä alueilla on lennokkien lennätyksen osalta vapautuksia monista yleisistä rajoituksista. Näillä alueilla lennättäminen vapaammilla säännöillä vaatii yleensä vähintään voimassa olevan kerhonjäsenyyden, perehtymisen kenttäsääntöihin ja voimassa olevat kolmannenosapuolen vastuuvakuutukset. Vakuutuksen saamiseksi riittää voimassa oleva Suomen Ilmailuliiton jäsenyys, jonka mukana tulee kattava kolmannen osapuolen turva myös lennokkiharrastukseen. Lisää tietoa lennokkimääräyksistä ja yleisesti harrastuksesta löytyy Suomen Ilmailiiton sivuilta.

Joensuun Ilmailukerhon lennokkijaoksen lennätyspaikat

Lennokkijaoksella on käytössä kuusi lennätyspaikkaa jotka ovat sallivia UAS-alueita. Vapaampien sääntöjen mukainen lennätysoikeus näillä paikoilla on ainoastaan kerhomme jäsenillä, jotka ovat saaneet perehdytyksen kenttäsääntöihin ja joilla on voimassa oleva vastuuvaakutus.

  • Niva UAS, talvilenntäyspaikka järven jäällä.
  • Pyhäselkä UAS, talvilennätyspaikka järven jäällä.
  • Mustavaara UAS, rinnelenntäyspaikka kesäisin, vain RC-liidokit.
  • Kiteen lentokenttä EFIT UAS, Huom! Muut kuin kerhomme jäsenet tarvitsevat erikseen luvat lennättää täällä (pl. mainitut vierailijat kenttäsäännöissä), alue rajoitetusalue, dronen lennätys ainoastaan erityisluvalla.
  • Hammaslahti UAS, pienemmät sähkökoneet
  • Reijola UAS, pienemmät sähkökoneet

Kiteen lentokenttä toimii ns. päälennätyspaikkana koska siellä on mahdollista lennättää isompiankin lennokkeja päällystetyltä kiitotieltä. Nivan ja Pyhäselän (Linnunlahden venesataman edusta) paikat ovat käytössä talvisin kun jäät turvallisesti kantavat. Mustavaaran laskettelurinteessä on kesäaikana mahdollista lennättätää rinnelennätystä RC-liidokeilla. Hammaslahden lennätyspaikka ja Reijolan maanläjitysalue ovat lähinnä pienemmille kädestä heitettäville sähkökäyttöisille koneille, alueet kun ovat hieman pusikoituneet ja epätasaisia.

Jos haluat lisätietoa lennätyspaikkojemme kenttäsäännöistä ja niillä lennätyksestä ole yhteydessä lennokkijaoksen yhteyshenkilöihin.