100-vuotias Joensuun Ilmailukerho on Suomen vanhin

Joensuun Ilmailukerho (JIK) täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi ilmailukerho järjestää koko perheen “Fly-In”-ilmailutapahtuman sunnuntaina 6.8. kello 10–18 Joensuun lentokentällä Onttolassa.

– Vastaavanlainen tapahtuma on järjestetty edellisen kerran 16 vuotta sitten Joensuun lentokentällä. Näin juhlavuonna haluamme kertoa toiminnastamme isolla mittakaavalla. Ilmailukerhollamme on kunniakas 100-vuotinen historia ja edelleen monipuolista toimintaa, johon toivomme uusia jäseniä mukaan, Joensuun Ilmailukerhon puheenjohtaja Petri Kettunen perustelee.

“Fly-In”-ilmailutapahtumassa koneet ovat esillä sekä maassa että ilmassa. Luvassa on yleisölennätystä, esittelylentoja ja taitolentonäytöksiä. Lentokentälle maanäyttelyyn on tulossa vierailevia siviili-ilmailukoneita sekä klassikkopurjelentokoneita, kuten PIK-5 ja Bergfalke, Joensuun Ilmailukerhon omia purjelentokoneita unohtamatta.

Klassikoita moottorilentokoneista edustaa muun muassa VL Viima sekä Tiger Moth. Onttolan lentokentän hallista esille tuodaan muun muassa Diamond Katana DA-20 (OH-JIK), Cessna 172 (OH-CVZ), Piper PA-28 (OH-PTH)  

Tapahtumassa esittäytyy Joensuun Ilmailukerhon lennokkijaoston lisäksi yhteistyökumppaneita sekä muita ilmailuharrastajia ja -toimijoita Pohjois-Karjalasta.

Ilmailutapahtuma on maksuton, pysäköinnistä peritään maksu.

Suomen vanhin ilmailukerho

Joensuun Ilmailukerho on Suomen vanhin lentokerho, jonka perustava kokous pidettiin 11.11.1923 Joensuun Teatteriravintolassa. 

Ennen toista maailmansotaa yhdistyksen nimi oli Pohjois-Karjalan Ilmapuolustusyhdistys. Jatkosodan päättyessä yhdistyksessä oli yli 600 jäsentä, nykyään kaikissa pohjoiskarjalaisissa ilmailukerhoissa on yhteensä noin 200 jäsentä.

– Jäsenistöön kuuluu kaikenikäisiä, eri taustaisia lentämisestä innostuneita ihmisiä. Tänä keväänä nuori jäsenemme Laura Tahvanainen valmistui lentomekaanikoksi. Hän vastaa nyt kerhon moottorikoneen Diamond DA-20 “Katana” (OH-JIK) huollosta, Kettunen kertoo.

Pepe ja Laura
Pepe ja Laura

Nykyään Joensuun Ilmailukerhon harrastustoiminnan piirissä on moottori- ja purjelento sekä lennokit. Siviili-ilmailun lisäksi lentotoimintaan kuuluu muun muassa SAR- ja palovalvontalennot kerhojen yhteistyönä Pohjois-Karjalassa.

Pohjois-Karjalan ilmailuhistoriasta näyttely esille Carelicumiin

Syksyllä Pohjois-Karjalan museo avaa Carelicumissa näyttelyn teemalla “Sata vuotta ilmailua Pohjois-Karjalassa”, jossa esitellään pohjoiskarjalaista ilmailuhistoriaa sekä Joensuun ilmailukerhon toimintaa esinein, tarinoin ja valokuvin sekä katsotaan juhlavuotta viettävää kaupunkia ilmasta käsin. 

Joensuun Ilmailukerhon juhlavuoden syksyn tapahtumia:
  • 1.–6.8. Purjelentoleiri, Kiteen lentokenttä
  • 6.8. JIK 100 v. “Fly-In”-ilmailutapahtuma, Joensuun lentokenttä, Onttola
  • Syksyllä näyttely maakunnan ilmailuhistoriasta Pohjois-Karjalan museossa, Carelicum, Joensuu
  • 11.11. Joensuun Ilmailukerho 100 vuotta